Vrijblijvend advies : 023 - 234 0420

VermogensPlan- first-serve-fiscaal
In het kort

  • Financiële planning zorgt voor een totaal overzicht in je persoonlijke financiële situatie. 
  • Met een persoonlijk Financieel Plan kun je gericht werken aan jouw wensen en ben je voorbereid op onvoorziene situaties.
  • Een financieel planner is een fiscaal expert die een volledig persoonlijk plan opstelt dat gebouwd is rond de momenten die jij belangrijk vindt.

Vermogensplanning

Heb je vermogen opgebouwd in privé, zakelijk of allebei? Dit kan rust geven. Maar ook juist vragen oproepen. Wil je het zekerstellen of laten groeien? Ga je het vasthouden of overdragen?
Die vragen kun je beantwoorden door vermogensplanning.

Wat is vermogensplanning?

Vermogensplanning is een plan om je vermogen fiscaal optimaal te organiseren. Daarbij zijn jouw wensen en doelen het uitgangspunt. Het plan gaat over wat jij belangrijk vindt, nu en in de toekomst. De kern van het plan is een duidelijke vermogensstrategie. Daaruit ontstaat een duidelijk actieplan.

‘ Vermogensplanning geeft rust en helpt je keuzes maken.’

Verfrissend fiscaal advies voor jouw uitdaging.

Jouw uitdaging is meer dan een momentopname. Daarom leveren wij een Fiscaal Plan met een horizon. Vol energie, durf en creativiteit. Vanuit een scherpe blik, met verfrissende ideeën.

De 4 voordelen van een Vermogensplan

Een vermogensplan opstellen is een goed idee. Het geeft richting en focus. Net als een business plan voor jouw bedrijf. Het zorgt ervoor dat je gericht aan de slag kunt met jouw  wensen en doelstellingen.

De 4 belangrijkste voordelen van een Vermogensplan:

1.Je hebt overzicht

Met een Vermogensplan weet je waar je staat. Als totaal, maar ook over de verschillende categorieën. En je weet waar je op moet letten bij financiële beslissingen. Daardoor kun je de juiste keuzes maken.

2.Het helpt jou keuzes te maken
Onderdeel van het vermogensplan is een actieplan. Zo weet je waar je aan moet werken. Het maakt het nemen van beslissingen eenvoudiger. Bijvoorbeeld over investeringen en beleggingen. Of over het doen van schenkingen. Al die vragen kun je eenvoudig toetsen aan jouw Vermogensplan.

3.Je ervaart rust en zekerheid
Het Vermogensplan brengt rust. Je hebt nagedacht over je doelen en het goed geregeld. Jouw vragen zijn beantwoord. Dat zorgt voor rust. Je weet waar je mee bezig bent.

4.Je bent voorbereid
In een goed Vermogensplan wordt ook rekening gehouden met onvoorziene situaties. Wat als? Door die scenario’s mee te nemen ben je goed voorbereid.

Vermogensplanning mixt privé en zakelijk

Structuur geven aan je vermogen raakt privé en zakelijk. Dat is bijzonder, omdat deze twee werelden op veel vlakken gescheiden blijven. Bij het opstellen van een Vermogensplan is het belangrijk dit op de juiste manier te combineren. Zowel privé als zakelijk vermogen heeft invloed op jouw doelen.

Jij hebt doelen en wensen voor de toekomst. Persoonlijke wensen, voor je gezin, je vermogen of de maatschappij. Elk Vermogensplan is dan ook anders. Het is een plan voor jouw situatie en jouw persoonlijke doelen. Het is een routekaart om die doelen te realiseren.

Veel voorkomende vragen die beantwoord kunnen worden:

  • Kan ik eerder stoppen met werken, of minder gaan werken?
  • Waar moet ik op letten als ik ondernemer ben en ga trouwen?
  • Zal ik nu al aan mijn kinderen schenken of juist niet?
  • Wat als ik een jaar iets heel anders wil doen, kan dat dan?
  • Heb ik genoeg vermogen over, als ik mijn bedrijf verkoop?
  • Is mijn vermogenspositie fiscaal optimaal georganiseerd?

‘ Met een Vermogensplan werk je gericht naar jouw dromen en doelen.’

VermogensPlan- first-serve-fiscaal

Ook een
persoonlijk VermogensPlan?

Vermogensstructuur voor totaal of een deel

Je kunt ervoor kiezen vermogensstructurering toe te passen voor je gehele vermogen. Of juist voor een specifieke situatie of doel.
Wil je bijvoorbeeld eerder stoppen met werken? Dan kun je denken aan een Vermogensplan voor bedrijfsoverdracht. Wil je specifiek inzoomen op de laatste fase van je leven? Denk dan aan Vermogensplan waarin erven en schenken centraal staan.

Vermogensplanning: begin op tijd

Denk niet: ‘Een Vermogensplan, dat is handig als ik gestopt ben met werken’.
Met vermogensstructurering kun je nooit te vroeg starten. Alleen zó kun je fiscaal optimaal alle mogelijkheden benutten.
Natuurlijk kunnen je wensen door de tijd wijzigen. Een plan groeit met je mee en kun je tussentijds aanpassen. Zo worden je nieuwe doelen opgenomen in jouw Vermogensplan.

In 6 stappen naar jouw Vermogensplan

Hoe kom je tot een vermogensplan? Dat kan met de volgende 6 stappen:

Stap 1: Wat zijn jouw wensen en doelstellingen?

Stap 2: Waaruit bestaat jouw huidige vermogen?

Stap 3: Hoe moet het vermogen strategisch verdeeld worden?

Stap 4: Waarin beleggen?

Stap 5: Hoe wordt het vermogen fiscaal gestructureerd?

Stap 6: Hoe gaat het vermogen naar de volgende generatie?

Stap 1: Wat zijn jouw wensen en doelstellingen?

Dit is meestal de lastigste stap.
Deel je wensen daarom op in primaire en secundaire wensen.

Primaire wensen:
Primaire wensen gaan over het zekerstellen van een goed jaarlijks inkomen. En over jouw persoonlijke dromen. Zoals eerder met pensioen kunnen, een vakantiewoning kopen, kunst verzamelen, reizen of een mooi zeiljacht kopen.

Secundaire wensen:
Secundaire wensen gaan over het in stand houden van vermogen. Maar ook over de overdracht naar kinderen, of het steunen van maatschappelijke doelen.

Stap 2: Waaruit bestaat jouw huidige vermogen?

Deze stap brengt jouw huidige vermogen in kaart. Niet alleen de totale omvang. Juist de verschillende onderdelen zijn van belang. Daarmee krijg je direct een duidelijk overzicht. Ook bekijken we of jouw huidige vermogen voldoende is om jouw wensen en doelen te kunnen realiseren. Daarbij houden we rekening met o.a. inflatie, nieuwe wet- en regelgeving en rendementen.

Stap 3: Hoe moet het vermogen strategisch verdeeld worden?

Is jouw vermogen in kaart gebracht? En is duidelijk wat jouw wensen zijn? Dan is het van belang het vermogen strategisch goed te verdelen.
Daarvoor zijn er vier categorieën:

  • geld,
  • beursgenoteerde aandelen,
  • onroerend goed en
  • privaat vermogen. Met privaat vermogen wordt bedoeld: bedrijven buiten de aandelenbeurs. Dat is bijna altijd een eigen onderneming, maar je kunt ook investeren in ondernemingen van anderen.

De verdeling van jouw vermogen over de categorieën is belangrijk. Zo krijg je balans in je vermogen. Bijvoorbeeld tussen risicovol en defensief beleggen. Of balans tussen vast en flexibel.
Bij vast vermogen gaat het o.a. over langdurige beleggingen in vastgoed of privaat vermogen. Bij flexibel vermogen gaat het over saldi op een bankrekening of beleggen in aandelen.

Stap 4: Waarin beleggen?

In deze stap wordt de beleggingsstrategie bepaald. Welk pand of panden ga je kopen: een eigen bedrijfspand of een beleggingspand? Ga je in een vastgoedfonds participeren? Voor welke beursgenoteerde beleggingen kies je? Hoeveel banktegoed houd je aan?

Stap 5: Hoe wordt het vermogen fiscaal gestructureerd?

Ga je beleggen in box 3? Ga je panden kopen met geleend geld van de bank of met geleend geld van jouw eigen Holding B.V.? Het Nederlandse belastingstelsel is complex. Door de juiste manier van vermogensstructurering kun je veel belasting besparen. Daardoor kun jij jouw doelen sneller bereiken.

Stap 6: Hoe gaat het vermogen naar de volgende generatie?

Het overdragen van vermogen naar de volgende generatie is een complex vraagstuk. In deze stap gaat het o.a. over optimalisering van de erfbelasting. Het wel of niet opstellen van een testament en in welke vorm. Maar ook over overdracht tijdens het leven. Bijvoorbeeld om kinderen te ondersteunen bij hun studie of bij het kopen van een woning. Of misschien willen ze een bedrijf starten of jouw bedrijf overnemen.

Fiscaal specialist Vermogensplanning Haarlem Raoul Snijders
VermogensPlan- first-serve-fiscaal

Ook een
persoonlijk VermogensPlan?

Verschil vermogens planning en financiële planning

Vermogensplanning en financiële planning zijn nauw verbonden.

De belangrijkste verschillen zijn:

  1. Verschillende focusgebieden:
    Financiële planning richt zich op het beheer van alle onderdelen van iemands financiële leven. Denk aan inkomsten, uitgaven, sparen, beleggen, belastingen, verzekeringen, pensioenen, financiële doelstellingen.

    Vermogensplanning richt zich specifiek op het beheer en de groei van het vermogen en er wordt ook gekeken naar overdracht van het vermogen naar de volgende generatie (estate planning, stap 6 van het Vermogensplan).

  2. Doel
    Het doel van financiële planning is jouw financiële gezondheid te verbeteren. En dat vanuit een totaalbenadering.

    Het doel van vermogensplanning is om vermogen te behouden, te laten groeien en – indien gewenst – over te dragen. De basis daarvoor is een duidelijke strategie. Daarbij wordt rekening gehouden met jouw unieke doelstellingen, risicobereidheid en financiële situatie.

  3. Activiteiten:
    Bij financiële planning horen activiteiten als het maken van budgetten en het opzetten van spaarplannen. Maar ook het plannen van pensioenen, het beheren van schulden en het verkennen van verzekeringsopties.

    Vermogensplanning is specifiek gericht op het beheer en de groei van jouw vermogen. Voor een gezonde financiële toekomst zijn ze allebei belangrijk. Ze kunnen elkaar overlappen bij het opstellen van een financieel plan.

Van Vermogensplan naar uitvoering

Is het Vermogensplan klaar? Dan is het tijd voor de uitvoering.
Daarvoor heb je een belastingadviseur en vaak andere specialisten nodig.
Afhankelijk van de inhoud kan het een proces zijn dat langere tijd loopt.

Het Vermogensplan is ook dynamisch. Het heeft jaarlijks of in ieder geval periodiek onderhoud nodig. Daarom is het belangrijk dit regelmatig te checken en tussentijds aan te passen naar nieuwe inzichten, doelen of wensen.

Bij iedere grote(re) beslissing die je neemt wordt het plan bekeken. De kracht van het Vermogensplan is dat je de grote lijnen in je hoofd hebt. Je kunt de focus dus gewoon blijven leggen op je dagelijkse werkzaamheden, je bedrijf en je gezin.

Ontdek ook:

Scroll naar boven