Vrijblijvend advies : 023 - 234 0420

Fiscale bezwaarprocedures en beroepsprocedures first seve fiscaal
In het kort

  • Fiscaal bezwaar maken bij de Belastingdienst kan zinvol zijn en is een wettelijk recht van de belastingplichtige. 
  • Bezwaar maken is tijdgebonden en gaat in maximaal 9 stappen.
  • Fiscale bezwaarprocedures kunnen complex zijn. Daarom is het verstandig een fiscaal expert in te schakelen.

Fiscaal bezwaar maken

Bezwaar maken bij de Belastingdienst kan zinvol zijn. Ben je het niet eens met een belastingaanslag of beschikking? Of denk je dat de regels niet goed zijn toegepast? Als belastingplichtige heb je het recht om bezwaar te maken bij de Belastingdienst.

Waartegen bezwaar maken bij de Belastingdienst?

In de wet is vastgelegd waartegen je bezwaar kunt maken bij de Belastingdienst. Dat kan allereerst tegen belastingaanslagen.
Bijvoorbeeld een aanslag voor de inkomstenbelasting, loonbelasting of vennootschapsbelasting. Maar ook een bezwaar inzake de omzetbelasting is mogelijk.

Daarnaast is in de belastingwet een aantal beschikkingen aangewezen waartegen je bezwaar kunt maken. Er zijn ook beslissingen van de Belastingdienst waartegen geen bezwaar mogelijk is.

Je kunt niet alleen bezwaar maken tegen aanslagen en beschikkingen. Ben je het oneens met een boete of met berekende belastingrente? Ook daartegen kun je bezwaar maken bij de Belastingdienst.

‘ Voor fiscaal bezwaar maken gelden veel regels.’

wie we zijn onze missie first serve fiscaal

Verfrissend fiscaal advies voor jouw uitdaging.

Jouw uitdaging is meer dan een momentopname. Daarom leveren wij een Fiscaal Plan met een horizon. Vol energie, durf en creativiteit. Vanuit een scherpe blik, met verfrissende ideeën.

Wanneer bezwaar maken bij Belastingdienst?

Wil je bezwaar maken bij de Belastingdienst? Dan moet dat binnen 6 weken na de datum van de aanslag of beslissing.

Ben je te laat? Ook dan kun je nog steeds doorgeven waarover je het niet eens bent. Dat kan zelfs tot 5 jaar na het jaar waar de beslissing over ging.
Deze procedure heet ‘verzoek tot ambtshalve vermindering’.
Als je te laat bent met bezwaar maken kun je niet meer in beroep bij de belastingrechter ingeval je het niet eens bent met de uitspraak van de belastingdienst op het ingediende bezwaar.

Wie kan bezwaar maken?

Als belastingplichtige kun je zelf bezwaar maken. Verstandiger is hiervoor een fiscaal specialist in te schakelen. Die is ervaren en kent alle stappen van een bezwaarprocedure. Door zijn kennis van het belastingrecht is hij de beste adviseur voor jouw bezwaar aan de Belastingdienst.

Een fiscaal specialist kan goed inschatten of het bezwaar kans van slagen heeft. Door zijn ervaring kan hij het bezwaar goed onderbouwen. Bovendien weet hij wat er nodig is in elke fase van bezwaar maken en weet hij wat jouw rechten en plichten zijn in de bezwaarfase en kent ook die van de belastingdienst.

Fiscaal specialist Raoul Snijders
Fiscale bezwaarprocedures en beroepsprocedures first seve fiscaal

Fiscaal bezwaar maken? 

 

Onze aanpak

De bezwaarprocedure bij de Belastingdienst bestaat uit 9 stappen.
Wij weten wat er nodig is in elke fase. Door onze ervaring kunnen we het bezwaar perfect onderbouwen.
Ook weten we wat de rechten en plichten zijn in de bezwaarfase. Die van jou en ook die van de Belastingdienst.

Bezwaarprocedures kunnen complex zijn. Regelmatig worden wij gevraagd om een second opinion. Zo beoordelen wij of jouw bezwaar haalbaar is.

De 9 fases van bezwaar maken
bij de Belastingdienst

Fase 1: Indienen bezwaarschrift Belastingdienst

Voor het indienen van een bezwaarschrift zijn regels opgesteld. Voldoet je bezwaarschrift daar niet aan? Dan wordt het niet in behandeling genomen. Zo moet je binnen 6 weken bezwaar maken. Een ander belangrijk punt daarbij is de reden van bezwaar. Die moet goed onderbouwd zijn met relevante bewijzen.

Fase 2: Beoordeling vereisten en ontvangstbevestiging
e Belastingdienst beoordeelt of jouw bezwaarschrift voldoet aan alle vereisten. Is dat in orde? Dan krijg je binnen 2 weken een ontvangstbevestiging. Is dat niet zo? Dan krijg je de kans om dit te herstellen. Daaraan wordt een nieuwe termijn gekoppeld.

Fase 3: Mondelinge toelichting

De Belastingdienst kan jou uitnodigen het bezwaar mondeling toe te lichten. Dat wordt een ‘Hoorgesprek’ genoemd. Dit gesprek wordt gevoerd met de belastingambtenaar die het bezwaar in behandeling heeft. Dit gesprek kan ook gebruikt worden om een compromis te bespreken of zelfs mediation in te zetten.

Fase 4: Einde bezwaarfase en beslistermijn
De uitspraak op jouw bezwaar kan lang duren. De Belastingdienst moet uiterlijk binnen 6 weken na afloop daarvan een uitspraak doen over jouw bezwaar. In totaal kan de procedure maximaal 12 weken duren.

Fase 5: Voorgenomen uitspraak

In de meeste gevallen stuurt de Belastingdienst een ‘voorgenomen uitspraak op bezwaar’. Zo krijg je de mogelijkheid daarop te reageren.

Fase 6: Uitspraak
De voorgenomen uitspraak wordt omgezet in een definitieve uitspraak op bezwaar.

Fase 7: Beroep bij de Belastingrechter
Ben je het niet eens met de uitspraak van de belastingambtenaar? Dan heb je het recht om in beroep te gaan bij de belastingkamer van de Rechtbank. De rechter kijkt allereerst naar de inhoud van de stukken. Maar ook of alle regels juist zijn toegepast bij de totstandkoming daarvan. De belastingrechter doet een uitspraak.

Fase 8: Hoger beroep bij het Gerechtshof

Ben je het oneens met de uitspraak van de Belastingrechter? Dan kun je in hoger beroep bij het Gerechtshof. Het Gerechtshof bekijkt alle feiten en omstandigheden en toegepaste wet- en regelgeving opnieuw en doet vervolgens uitspraak.

Fase 9: Cassatie bij de Hoge Raad

Als je het vervolgens ook niet eens bent met de uitspraak van het Gerechtshof, kun je in cassatie bij de Hoge Raad. De Hoge Raad behandelt dan niet nóg eens de feiten en omstandigheden. De Hoge Raad bekijkt alleen of het Gerechtshof de procedure om te komen tot de uitspraak goed heeft gevolgd. Vervolgens doet de Hoge Raad uitspraak.

‘ Fiscaal bezwaar maken vraagt om een goede voorbereiding.’

Fiscale bezwaarprocedures en beroepsprocedures first seve fiscaal

Fiscaal bezwaar maken? 

 

Hoe kijkt de Belastingdienst zelf naar een bezwaar?

De Belastingdienst streeft ernaar de inning van belasting op de juiste wijze te laten verlopen. Dat begint ermee de wetten en regels op de juiste manier toe te passen.

Soms leidt dit tot een geschil met jou als belastingbetaler. Bijvoorbeeld omdat de wet of regelgeving niet duidelijk is, of omdat jij het oneens bent met de beoordeling door de belastingdienst van de feiten en omstandigheden van jouw individuele geval.

Als jij het oneens bent met de ambtenaar die de aanslag heeft opgelegd, dan kan het uiteindelijk een bezwaarprocedure worden. In dat geval kijkt een andere inspecteur van de Belastingdienst opnieuw naar het besluit.
Zo wil de Belastingdienst voorkomen dat de ambtenaar die de eerste aanslag heeft opgelegd ‘zijn eigen vlees keurt’ en er veel bezwaarschriften bij de rechter eindigen.

Bezwaar maken bij navordering en naheffing

De Belastingdienst kan van mening zijn dat je te weinig belasting hebt betaald.
Dan kun je een navorderingsaanslag ontvangen over een (ouder) belastingjaar. Ook daartegen kun je bezwaar maken bij de Belastingdienst.

Het komt geregeld voor dat een navorderingsaanslag wordt vernietigd door de rechter. Meestal omdat niet is voldaan aan de voorwaarden. Dat zijn er drie waaraan de Belastingdienst moet voldoen.

  1. Nieuw feit:
    De Belastingdienst moet aantonen dat er een nieuw feit is. Een feit dat niet bekend was bij het opleggen van de oorspronkelijke aanslag. Of een feit dat laat zien, dat jij onjuiste informatie hebt verstrekt.
  2. Bewijs:
    De Belastingdienst moet bewijs leveren dat op de eerdere aanslag een te laag bedrag is vastgesteld. Of dat een aanslag ten onrechte niet is opgelegd.
  3. Periode:
    De Belastingdienst moet de navorderingsaanslag opleggen binnen de daarvoor gestelde termijn, meestal binnen vijf jaar.

Second opinion bij een fiscale procedure

Bezwaarprocedures kunnen complex zijn. Dan kan een second opinion helpen om de beste strategie te kiezen. Of om te beoordelen of jouw bezwaar haalbaar is.

In een fiscale procedure geldt dat de Belastingdienst bewijs moet leveren voor belasting verhogende elementen.
De belastingplichtige moet bewijs leveren voor verlagende elementen, ook wel aftrekposten genoemd.

Een fiscaal adviseur met ervaring in procedures tegen de Belastingdienst heeft dan meerwaarde. Vooral als hij gespecialiseerd is in het gebied waarover jouw procedure gaat.

Ontdek ook:

Scroll naar boven